Ποιοί είναι Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ραδιόφωνο Ι.Μ. Καστοριάς

Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2006

 

   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

   Κατά  την παράδοση, στην θέση όπου σήμερα υπάρχει ο ναός της Αγ. Παρασκευής υπήρχε κατά την εποχή του Βυζαντίου η Μονή των Αρμονιανών με καθολικό στο όνομα της Αγ.Παρασκευής.   Εδώ διατελεί εξόριστος και πεθαίνει ο πατριάρχης Φώτιος ο α’.

   Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς και την εγκατάσταση σ’ αυτήν  μουσουλμανικών πληθυσμών ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί , το γνωστό μέχρι το 1925 Τζουμά Τζαμί (Παρασκευής Τζαμί).  Ήταν ένα από τα τέσσερα τεμένη που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Χρούπιστα. Το πίσω μέρος του Τζαμιού αναφέρεται πως  ήταν τόπος ταφής  μουσουλμάνων.

   Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την αποχώρηση από τη Χρούπιστα των μουσουλμάνων, με  τη βοήθεια των τοπικών αρχών και κυρίως του βουλευτή Ιωάννη Ζάχου χορηγείται από το αρμόδιο υπουργείο η άδεια για την  ανέγερση ιερού ναού.

   Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1925 κατατέθηκε ο θεμέλιο λίθος από τον μητροπολίτη Καστορίας Ιωακείμ Λεπτίδη.

   Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 1931 τελούνται τα εγκαίνια του Ιερού Ναού από τον ίδιο μητροπολίτη.

   Επί μητροπολίτου Καστορίας Δωροθέου  μετά από την διεξαγωγή εράνων κτίζεται στον περίβολο του ναού μεγάλο πνευματικό κέντρο  το οποίο και ανακαινίζεται  αργότερα με την συμβολή του Δημάρχου Μιχαήλ Ζάχου.